Nigerian Navy NNBTS Exams Past Questions & Answers

Nigerian Navy NNBTS Exams Past Questions & Answers: The Nigerian Navy (NN) has released list of shortlisted candidates for 2022 Recruitment Aptitude Test/Examination will hold on Saturday 8 October 2022 in 30 centres across the nation.

 

Shortlisted Applicants are to report at their chosen examination centres indicated against their names for the Recruitment Examination on Saturday 8 October 2022 not later than 7.00AM.

 

Nigerian Navy Portal 2022:

www.joinnigeriannavy.com

 

Bayajidda blog has provided our esteem readers sample of the Nigerian Navy Past Questions and Answers to fully prepare them for the upcoming Nigerian Navy NNBTS Batch 34 Exams 2022.

 

 

Read Also: Nigerian Navy NNBTS Batch 34 Names of Candidates for Exams 2022

 

Below are the sample of the past questions and answers:

 

Nigerian Navy NNBTS Exams Past Questions and Answers

1: The Nigerian Navy was formally established by the act of parliament in
(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976.

2: The NN was brought out of the Nigerian police force (NPF) in
(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(d) 1964.

3: The last colonial Governor General of Nigeria was
(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard.

 

3: The first world war was between
(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918.

4: The first African country to introduce e-passport was
(a) South Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria.

5: The first Secretary General of the Commonwealth was
(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold Smith
(d) Joseph Garba.

6: The first military president of Nigeria was
(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon.

7: Which of the following may be regarded as a regional organization
(a) ECOWAS
(b) OAU
(c) UN
(d) OPEC.

8: Nigeria changed from pounds to Naira in
(a) 1960
(b) 1973
(c) 1959
(d) 1963.

9: The Secretary general of OPEC is
(a) Abdulsaleam Kanuri
(b) Abudullahhi El-badri
(c) Utuhu Kamirideen
(d) Philip Effiong.

10: The current secretary general of United nation is
(a) Ban ki-Moon
(b) Trugve Lie
(c) Koffi Anaan
(d) Boustro-Brouste Ghali.

 

11: In order to qualify for the post of President in Nigeria the person must be _____ and above
(a) 35 years
(b) 20 years
(c) 40 years
(d) 55 years.

12: The name Nigeria coined out of
(a) Niger Forest
(b) Niger Area
(c) Niger River
(d) Niger Textures.

13: The first Inspector General of the Police Force was
(a) Teslim Balogun
(b) Louis Edet
(c) Ademola Adetokunbo
(d) Elias Balogon.

14: The current secretary general or commission chairman of Africa union is
(a) Dlamini Zuma
(b) Allasane Quattara
(c) Emeka Anaoku
(d) H. Desategn.

15: The current president of commission or secretary is of ECOWAS
(a) H.Desategn
(b) Kadre Desire Quedraogo
(c) Allasane Quattara
(d) Ike Ekweremalu.

16: The headquarter of UN is in
(a) New York
(b) Washington
(c) Geneva
(d) Vienna.

17: UNO was founded in San Francisco in
(a) 1939
(b) 1914
(c) 1945
(d) 1950.

 

1. Which of the following is the core duty of the Nigerian Navy?

(a) To ensure Naval Defense

(b) Enforcing the law

(c) To provide National safety

(d) Deporting of foreigners


2. In what year was the Nigerian Navy established?

(a) 1946

(b) 1956

(c) 1958

(d) 1964


3. The Nigerian Navy was formed out of the Nigerian Police Force.

(a) True

(b) False

(c) None of the above

(d) All of the Above


4. When was Nigerian Navy formally established under the act of parliament?

(a) 1963

(b) 1957

(c) 1964

(d) 1976


5. The first African country to introduce e-passport was—-

(a) South Africa

(b) Ghana

(c) Liberia

(d) Nigeria


6. How many Chief of Naval Staff has the Nigerian Navy had since independence?

(a) 10

(b) 20

(c) 8

(d) 15


7. Who is the present Chief of Staff of the Nigerian Navy?

(a) Umar Dahiru

(b) Uhuru Kayidee

(c) Boniface Cosmas

(d) Ibok Ekwe Abas


8.Democracy day is celebrated in Nigeria on———

(a) Oct 1
(b) Jan 12
(c) May 29
(d) June 12


 

9.Nigeria is divided into how many geopolitical zone?

(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8


10. Nigeria flag was created by——————-

(a) Mr Aina Onabolu
(b) Prof Wole Soyinka
(c) Taiwo Akinkumi
(d) Ben Odiase

 

Q1: Which of the following is the core duty of the Nigeria Navy?

(a) Persecuting of offenders
(b) Enforcing the law
(c) Insurance of Nigerian safety
(d) Deporting of foreigners
Answer: C

Q2: The NN was brought out of the Nigerian police force (NPF) in

(a) 1946
(b) 1956
(c) 1958
(d) 1964
Answer: C

Q3: The NN was formally established by the act of parliament

(a) 1963
(b) 1957
(c) 1964
(d) 1976
Answer: A

 

Q4: The first African country to introduce an e-passport was

(a) South Africa
(b) Ghana
(c) Liberia
(d) Nigeria
Answer: D

Q5: How many comptrollers general has the NN gotten since the inception till
date?

(a) 10
(b) 12
(c) 8
(d) 15
Answer: B

More

Q6: The present chief of staff of NN is

(a) Umar Dahiru
(b) Uhuru Kaydee
(c) Boniface Cosmas
(d) Usman Jibrin
Answer: D

Q7: The first secretary General of the commonwealth was

(a) George Washington
(b) Tulma Goldie
(c) Arnold smith
(d) Joseph Garba
Answer: C

Q8: Lagos became a crown colony in

(a) 1862
(b) 1861
(c) 1841
(d) 1886
Answer: A

Q9: The first war 1 

(a) 1911-1914
(b) 1914-1916
(c) 1916-1918
(d) 1914-1918
Answer: D

Q10: Western and eastern Nigeria became self-governed in

(a) 1959
(b) 1960
(c) 1957
(d) 1956
Answer: C

More

Q11: The first head of government of Nigeria was

(a) Yakubu Gowon
(b) Aguiyi Ironsi
(c) Tafawa Balewa
(d) Nnamdi Azikiwe
Answer: C

Q12: The first militant president of Nigeria was

(a) Sanni Abacha
(b) Ibrahim Babangida
(c) Aguiyi Ironsi
(d) Yakubu Gowon
Answer: B

Q13: Nigeria became a republic in

(a) 1963
(b) 1960
(c) 1976
(d) 1961
Answer: A

Q14: The Northern and Southern protectorate was amalgamated in

(a) 1914
(b) 1919
(c) 1921
(d) 1900
Answer: A

Q15: The first Executive president was

(a) Nnamdi Azikiwe
(b) Olusegun Obasanjo
(c) Sheu Shagari
(d) Goodluck Jonathan
Answer: C

More

Q16: The first colonial Governor-General of Nigeria was

(a) Tulma Goldie
(b) James Robertson
(c) Huge Clifford
(d) Lord Lugard
Answer: D

Q17: The highest court in Nigeria is

(a) Court of Appeal
(b) Supreme court
(c) Federal High Court
(d) Magistrate court
Answer: B

 

Q18: ECOWAS was established in headquarter in ____________ and has it
administrative headquarter in

(a) 1967 Lome
(b) 1975 Lome
(c) 1975 Lagos
(d) 1967 Lagos
Answer: C

Q19: We had a bull evening because

(a) Hardly the talk had begun when the light went off
(b) Hardly had the talk begun when the light went off
(c) The talk had hardly begun when the light had gone out
(d) The light had hardly gone out when the talk began
Answer. A

Q20: Soyinka’s masterful_____of the atmosphere of his childhood helped to
make his book. Ake, an outright success

(a) Evocation
(b) Invocation
(c) Convocation
(d) Revocation
Answer. A

Q21: Students will always blame their teachers when examination results are
unfavourable

(a) Won’t they
(b) Wouldn’t they
(c) Isn’t it
(d) Cant they
(e) Won’t they
Answer. D

 

Q22: Okonkwo is a stubborn man, he will never_____his words

(a) Chew
(b) Spit
(c) Eat
(d) Bite
Answer C

Q23; Kindly____me your book because my friend has ____mine

(a) Borrowed/ borrow
(b) Borrow/ lent
(c) Lend/ lent
(d) Lend/ borrowed
Answer D

Q24: Three-quarters of the church____painted by members the previous day

(a) Were
(b) Was
(c) Is
(d) Are
Answer: B

 

Biology

1. Which of the following organs or cell components are common to both the sporophyte and the gametophyte of a fern?

A. rhizoids
B. roots
C. chloroplasts
D. leaves

2. In which of the following organisms does a single cell perform all the functions of movement, nutrition, growth, excretion, and photosynthesis?

A. paramecium
B. euglena
C. amoeba
D. spirogyra

3. In which of the following organisms would glycogen be stored?

A. spirogyra
B. clamydomonas
C Rattus
D. magnifera

4. The most successful group of animals in terms of diversity of species is

A. Mollusca
B. Arthropoda
C. mammalian
D. playthehelminthes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*