NERC Recruitment Aptitude Test Past Questions & Answers

NERC Invites Candidates for Online Recruitment Aptitude Test 2022

NERC Recruitment Aptitude Test Past Questions & Answers: The Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) has shortlisted candidates for an online Aptitude test which schedule to take place in the Month of September, 2022.

 

Candidates should note hat the NERC exam questions can come from various fields of study like quantitative reasoning, physics, engineering, further maths, geology, economics, history, chemistry, current affairs, general knowledge, etc.

 

 

READ ALSO: NERC Recruitment Online Aptitude Test Result Checker

 

READ ALSO: NERC Invites Candidates for Online Recruitment Aptitude Test 2022

 

 

Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) Recruitment Online Aptitude Test Portal:

NERC Online Aptitude Test Portal Login:

https://testmi.ng/login

 

 

How to Check NERC Recruitment Online Aptitude Test Result 2022

To check check NERC recruitment online aptitude test results, follow the steps below:

1. Visit NERC Online Aptitude Test Portal Login below:

https://testmi.ng/login

 

2. Login to candidate’s dashboard using your email and password.

 

3. Click at the drop down menu on the right side of the page.

 

4. Click “RESULT” to check your Examination Status.

 

NOTE: Candidates should be checking their email inbox for the next stage of the application process which will indicate the Cut Off Marks according to Candidate’s State of origin.

 

 

NERC Recruitment Exams Past Questions & Answers

 

1) What becomes V if we use 2 resistors of 4W in parallel?
A.  2.66 V
B.  6 V
C.  12 V
D.  24 V

2) If x = y – 9, and y – 4 = 10, x = ?
A. -5
B. +5
C. 1
D. A and B

3) What is the force in pounds exerted upwards on a piston with a diameter of 4 inches if a gauge indicates the internal pressure in the cylinder is 1000 psi?
A. 4000 lbs
B. 250 lbs
C. 50,266 lbs
D. 12,566 lbs

4) What is the weight in kilograms of a string of pipe that is 11,500 ft long and weighs .33 pounds per inch?
A. 1,725 kg
B. 20,700 kg
C. 45,540 kg
D. 3795 kg

5) How much time in minutes will it take a car driving at 90 km/hr to travel 27 kilometers?
A. 3.3 minutes
B. 2430 minutes
C. 18 minutes
D. 0.3 minutes

6) What is the total capacity in gallons of a rectangular tank 5 meters in height knowing that it will hold 200 liters per foot?
A. 3281 gal
B. 1000 gal
C. 867 gal
D. 8670 gal

In the following question, a related pair of words or phrases is followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

7) COLOR: SPECTRUM
A. tone: scale
B. sound: waves
C. verse: poem
D. dimension: space

8) Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word DIFFUSE:
A. concentrate
B. contend
C. imply
D pretend

For questions 9 to 15, select the correct answer:

9) I don’t know_____.
A. where is your pen
B. where is your pen is
C. where is the pen
D. where is the pen of yours

10. If you want to see him, ______.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please let me know
D. let me please be known

 

11. ­­­­­_______, the little girl ran out of the yard.
A. Being afraid of the dog
B. The dog she is afraid of
C. The dog has been afraid of
D. Was being afraid of the dog

12. The manager_____ here at 4 p.m.
A.  is supposed to arrive
B. is supposed to arrive
C. will suppose to arrive
D. is supposed to arrive

13. Due to the devaluation, many people have become rich, but many others _______.
A. ruined
B. have been ruined
C. have ruined
D. would have ruined

14. The man has been hospitalized since yesterday ______.
A. because his serious wound
B. because of his serious wound
C. because of his seriously wound
D. because his wound seriously

15. Your suggestion, ______, is beneficial to both the company and the employees.
A. different than his
B. as well as he
C. as he is
D. like his

In the sentence below, choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

16) Early _____ of hearing loss is ______ by the fact that the other senses are able to compensate for moderate amounts of loss, so that people frequently do not know that their hearing is imperfect.
(A) discovery … indicated
(B) development … prevented
(C) detection … complicated
(D) treatment … facilitated

For questions 17 to 40, choose the correct tense for the verbs in brackets:

17) I usually go by train, but this weekend I am going by bus. It (takes) longer but it costs less.
A. take
B. takes
C. is taken
D. will take

18) I (do not think) your brother is enjoying the party. He keeps looking at his watch.
A. doesn’t think
B. didn’t think
C. don’t think
D. am not thinking

19) The hall (be) painted at the moment, so it isn’t looking its best.
A. is being
B. is
C. is to be
D. will be

20) At present I’m having my typewriter (repaired).
A. repairing
B. repaired
C. is repaired
D. being repaired

 

 

READ ALSO: NERC Recruitment Exams Past Questions & Answers PDF Download

 

 

NERC Past Questions and Answers for Nigerian Electricity Regulatory Commission Test

NERC Aptitude Test Past Questions

1. In Nigeria the standard voltage and the frequency is ___ respectively
A. 230 V / 50 Hz
B. 302 V / 75
C. 420 V / 70
D. 530 V /50
Answer: 230 V / 50 Hz

 

2. One of this is not a source of electricity.
A. Sun
B. Wind
C. Water
D. Hydrogen
answer: Hydrogen

 

3. _____ is the rate of doing work?
A. Power
B. Energy
C. Strength
D. Fitness
Answer: Energy

 

4. PPM means?
A. Prepaid meter
B. Permanent meter
C. Power meter
D. Prefer meter
Answer: Prepaid meter

 

5) How much time in minutes will it take a car driving at 90 km/hr to travel 27 kilometers?
A. 3.3 minutes
B. 2430 minutes
C. 18 minutes
D. 0.3 minutes

 

6) What is the total capacity in gallons of a rectangular tank 5 meters in height knowing that it will hold 200 liters per foot?
A. 3281 gal
B. 1000 gal
C. 867 gal
D. 8670 gal

 

In the following question, a related pair of words or phrases is followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

7) COLOR: SPECTRUM
A. tone: scale
B. sound: waves
C. verse: poem
D. dimension: space

 

8) Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word DIFFUSE:
A. concentrate
B. contend
C. imply
D pretend

For questions 9 to 15, select the correct answer:

 

9) I don’t know_____.
A. where is your pen
B. where is your pen is
C. where is the pen
D. where is the pen of yours

 

10. If you want to see him, ______.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please let me know
D. let me please be known

 

10. If you want to see him, ______.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please let me know
D. let me please be known

 

11. ­­­­­_______, the little girl ran out of the yard.
A. Being afraid of the dog
B. The dog she is afraid of
C. The dog has been afraid of
D. Was being afraid of the dog

 

12. The manager_____ here at 4 p.m.
A.  is supposed to arrive
B. is supposed to arrive
C. will suppose to arrive
D. is supposed to arrive

 

13. Due to the devaluation, many people have become rich, but many others _______.
A. ruined
B. have been ruined
C. have ruined
D. would have ruined

 

14. The man has been hospitalized since yesterday ______.
A. because his serious wound
B. because of his serious wound
C. because of his seriously wound
D. because his wound seriously

 

15. Your suggestion, ______, is beneficial to both the company and the employees.
A. different than his
B. as well as he
C. as he is
D. like his

In the sentence below, choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

 

16) Early _____ of hearing loss is ______ by the fact that the other senses are able to compensate for moderate amounts of loss, so that people frequently do not know that their hearing is imperfect.
(A) discovery … indicated
(B) development … prevented
(C) detection … complicated
(D) treatment … facilitated

For questions 17 to 40, choose the correct tense for the verbs in brackets:

 

17) I usually go by train, but this weekend I am going by bus. It (takes) longer but it costs less.
A. take
B. takes
C. is taken
D. will take

 

18) I (do not think) your brother is enjoying the party. He keeps looking at his watch.
A. doesn’t think
B. didn’t think
C. don’t think
D. am not thinking

 

19) The hall (be) painted at the moment, so it isn’t looking its best.
A. is being
B. is
C. is to be
D. will be

 

20) At present I’m having my typewriter (repaired).
A. repairing
B. repaired
C. is repaired
D. being repaired

Electrical Questions / Answers

1). If there is 6 A of current through the filament of a lamp, how many coulombs of charge move through the filament in 1.75 s?

A. 10.5 C

B. 105 C

C. 3.4 C

D. 34 C

Correct Answers: A

2. Resistance limits the current.

A. True

B. False

Correct Answers: A

3. When placed close together, two positively charged materials will

A. Attract

B. Become neutral

C. Become negative

D. Repel

Correct Answers: D

4). A circuit breaker is a_______?

A. Fuse

B. Switch

C. Resettable protective device

D. Resistor

Correct Answers: C

5. Materials with lots of free electrons are called

A. Conductors

B. Insulators

C. Semiconductors

D. Filters

Correct Answers: A

6. The colored bands for a 4,700 ohm resistor with a ten percent tolerance are

A. Yellow, violet, red, gold

B. Yellow, violet, orange, gold

C. Yellow, violet, red, silver

D. Orange, violet, red, silver

Correct Answers: C

7). Free electrons make current possible.

A. True

B. False

Correct Answers: A

8). A material that does not allow current under normal conditions is a/an

A. Conductor

B. insulator

C. Semiconductor

D. Valence

Correct Answers: B

9) The current in a given circuit is not to exceed 24 A. Which value of fuse is best?

A. A fuse is not necessary

B. 24 A

C. 210 A

D. 20 A

Correct Answers: B

 

10). An open circuit is one that has a complete current path.

A. True

B. False

Correct Answers: B

11. The maximum resistance value for a brown, red, yellow, gold resistor is

A. 126,000 Ω

B. 126,600 Ω

C. 114,000 Ω

D. 132,000 Ω

Correct Answers: A

12. The insulating material for a cable should have

A. Low cost

B. High dielectric strength

C. High mechanical strength

D. All of the above

Correct Answers: D

13. In a cable immediately above metallic sheath ________ is provided.

A. Earthing connection

B. Armouring

C. Bedding

D. None of the above   

Correct Answers: C

14. Which of the following variety of copper has the best conductivity ?

A. Induction hardened copper

B. Hard drawn copper

C. Pure annealed copper

D. Copper containing traces of silicon

Correct Answers: C

15).  Those materials are well suited for making permanent magnets which have ________ retentivity and ________ coercivity.

A. Low, high

B. High, high

C. High, low

D. Low, low

Correct Answers: B

 

Other Sample Questions / Answers

16). A report consists of 20 sheets each of 55 lines and each such line consist of 65 characters. This report is reduced onto sheets each of 65 lines such that each line consists of 70 characters. The percentage reduction in number of sheets is closer to

A. 20%

B. 5%

C. 30%

D. 35%

Correct Answers: A

17). The price of Hunda car rises by 30 percent while the sales of the car come down by 20%. What is the percentage change in the total revenue?

A. – 4%

B. – 2%

C. + 4%

D. + 2%

Correct Answers: C

18). If a 36 inches long strip cloth shrinks to 33 inches after being washed, how many inches long will the same strip remain after washing if it were 48 inches long?

A. 47 inches

B. 44 inches

C. 45 inches

D. 46 inches

Correct Answers: B

19). Every month a man consumes 25 kg rice and 9 kg wheat. The price of rice is 20% of the price of wheat and thus he spends total N350 on the rice and wheat per month. If the price of wheat is increased by 20% then what is the percentage reduction of rice consumption for the same expenditure of N50? Given that the price of rice and consumption of wheat is constant :

A. 40%

B. 25%

C. 36%

D. 24%

Correct Answers: C

Pick the option that best interpret the statement initially  given:

 

20). You need not come unless you want to.

A. You don’t need to come unless you want to

B. You come only when you want to

C. You come unless you don’t want to

D. You needn’t come until you don’t want to

Correct Answers: A

21). Choose the expression or word which best complete each sentences:

It was a long poem but he learnt it ….

A. off head

B. in memory

C. by heart

D. at heart

Correct Answers: C

22). What year was Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) in naugurated?

A. 2015

B. 2016

C. 2017

D. 2018

Correct Answers: C

23). The main function of NERC, when it comes to electricity in Nigeria is?

A. Management

B. Regulatory

C. Establishment

D. Assessment

Correct Answers: C

24). Electricity generation started in Nigeria in the year _____?

A. 1900

B. 1880

C. 1914

D. 1886

Correct Answers: D

25).  The first amount of electric current generated in Nigeria when electricity began was?

A. 60kw

B. 600kw

C. 25kw

D. 1205KW

Correct Answers: A

26).  Electric current was first generated in Nigeria through a_______?

A. Kanji Dam

B. Car

C. Grinder

D. Generator

Correct Answers: D

 

 

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*